Kalau rajin, boleh lah ikut resepi yang di bagi.Ala-ala keropok lekor Julia atau keropok Lekor miri yang terkenal di Miri, Sarawak.
1 kilo ikan kembung /aluk-aluk
500 g tepung kanji
200 g tepung gandum
sedikit garam
air sejuk ataupun ais dua ketul
Air secukupnya (agak2 le)
* boleh campurkn sedikit tepung biasa kalau takut liat ( tp
sy x guna pn)
Asingkan isi ikan dari tulangnya, kemudian tumbuk @ cincang
halus2.
blendkan isi ikan tadi masukkan kiub ais tadi
sikit demi sikit.
Gaulkan tepung bersama dengan isi ikan tadi sambil masukkan
sedikit garam dan air ( agak2 okay).
Akhir sekali uli bahan2 tadi bentuk kan menjadi bulat memanjang dan rebus
kedalam air mendidih. bila dah timbul angkat ,
sejukkan dan bolehlah goreng dan
makan..
Untuk sos:-
5 sudu cili giling
Satu mangkuk kecil air asam jawa
Satu mangkuk besar air gula melaka
satu mangkuk kecil tepung jagung
Cara-cara:-
-Panaskan sedikit minyak masak, kemudian masakkan cili giling sehingga pecah minyak
-Kemudian masukkan air asam jawa dan air gula melaka.Gaulkan
-Bila dah masak, masukkan tepung jagung untuk memekatkan sos.
No comments:
Post a Comment